Δίκη για τα εξοπλιστικά: «Αγοράσαμε το "Ερμής" χωρίς να μπορεί να λειτουργήσει...»





Στο δικαστήριο κατέθεσε ο απόστρατος συνταγματάρχης, Διον. Φραγκιουδάκης, που είχε αναλάβει να ρίξει το κόστος του εν λόγω εξοπλιστικού προγράμματος

Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίζεται ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας η δίκη για την προμήθεια του εξοπλιστικού προγράμματος «Ερμής 2».

Σήμερα, Παρασκευή, στο δικαστήριο κατέθεσε ως μάρτυρας ο απόστρατος συνταγματάρχης και πρόεδρος της επιτροπής διαπραγματεύσεων Διον. Φραγκιουδάκης, που είχε αναλάβει να ρίξει το κόστος του εν λόγω εξοπλιστικού προγράμματος. 



Από την κατάθεσή του προέκυψε πως τελικά το κόστος του εν λόγω προγράμματος μειώθηκε, πλην όμως η Ελλάδα απέκτησε ένα μη λειτουργικό πρόγραμμα καθώς αφαιρέθηκαν υλικά που χωρίς αυτά το όλο σύστημα δεν μπορούσε να λειτουργήσει.

Δ. Φραγκιουδάκης: Η επιτροπή πήρε εντολή από την ΓΔΕ για να διαπραγματευτεί την σύμβαση για τα ΕΡΜΗΣ. Είχε εκδοθεί διαταγή για να γίνει αξιολόγηση της προσφοράς που την υπέγραφε ο γενικός διευθυντής, Γ. Σμπώκος. Εμείς τελικά είπαμε ως επιτροπή να γίνει η σύμβαση. Στο τέλος μειώθηκε το κόστος κατά 21,5 δισ. τα οποία τελικά δεν εκταμιεύτηκαν και παρέμειναν στο Δημόσιο.

Πρόεδρος: Κύριε μάρτυρα δεν καταλαβαίνω την μείωση, μειώθηκε το κόστος και πήραμε κάτι ημιτελές; Πετύχατε την μείωση αλλά δεν λειτουργούσε;

Μάρτυρας: Για να λειτουργήσει χρειαζόταν να παρθούν κάποια υλικά. Ναι, μειώθηκε η προσφορά αλλά δεν μπήκαν κάποια υλικά. Συνολικά η μείωση ήταν πάνω από 20 δισ., η αξία των υλικών που αφαιρέθηκαν ήταν 7,5 δισ. και 5 δισ. και 7,3 η μείωση των τιμών από κόστος και υπηρεσίες.

Εισαγγελέας: Είχατε προσωπική επαφή με τον κ. Σμπώκο;

Δ. Φραγκουδάκης: Όταν ήθελα να τον δω ανέβαινα στο γραφείο του και το έλεγα στην γραμματέα του και όταν είχε χρόνο με φώναζε μια δυο φορές τον είχα δει...Διαπραγματευτήκαμε με κάποιες εταιρίες που δεν τις θεωρούσαμε πως είχαν πρόθεση να βλάψουν δημόσιο συμφέρον. Δεν γνωρίζαμε τότε να υπήρχαν μεθοδεύσεις... πετύχαμε το καλύτερο αποτέλεσμα με τα δεδομένα που είχαμε.

Υπενθυμίζεται ότι η δίκη αφορά στην προμήθεια του συστήματος τηλεπικοινωνιών του στρατού «Ερμής 2» και έχει ως κατηγορούμενους τον άλλοτε διευθυντή εξοπλισμών του υπουργό Άμυνας, Γ. Σμπώκο και τον αναπληρωτή διευθυντή του, Αντώνη Κάντα.

Ο μεν πρώτοςπου έχει καταδικαστεί σε πολυετή κάθειρξη για άλλη υπόθεση εξοπλιστικών, κατηγορείται για άμεση συνέργεια σε απιστία,αδίκημα το οποίο κατά το κατηγορητήριο τέλεσε ο πολιτικός του προϊστάμενος πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος.

Κατηγορία για άμεση συνέργεια σε απιστία αντιμετωπίζει, όμως, και ο Αντώνης Κάντας, ο οποίος επιπλέον βαρύνεται και με το αδίκημα της δωροδωκίας μετά την ομολογία του ότι πήρε μίζα για το συγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Κατηγορούμενοι των Σμπώκου και Κάντα ειναι ακόμη και δύο πρώην στελέχη της διεύθυνσης εξοπλισμών του υπ. Άμυνας και συγκεκριμένα οι Ν. Λεονταρίτης και Ζ. Ανδρουλάκης.

Κατά το κατηγορητήριο αυτουργός της απιστίας είναι ο Άκης Τσοχατζόπουλος, στον οποίο, όμως, ουδέποτε απαγγέλθηκε σχετική κατηγορία καθώς σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών το αδίκημα έχει παραγραφεί.

Αυτό ήταν άλλωστε και το περιεχόμενο της ένστασης που υπέβαλαν συνήγοροι στο ακροατήριο οι δύο βασικοί κατηγορούμενοι, Γ. Σμπώκος και Α. Κάντας, υποστηρίζοντας ότι αφού δεν ελέγχθηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος για το αν τέλεσε το αδίκημα της απιστίας, τότε δεν μπορούν να ελεγχθούν ούτε οι ίδιοι που φέρονται ως συνεργοί του και ως εκ τούτου η δίωξη σε βάρος τους θα πρέπει να κηρυχθεί απαράδεκτη.


http://www.protothema.gr/politics/article/377397/diki-gia-ta-exoplistika-agorasame-to-ermis-horis-na-borei-na-leitourgisei/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις