Δημιουργία αγγλόφωνων Σχολών Εθνικής Αμύνης, Πολέμου και Πληροφοριών

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ

Αγγλόφωνη Σχολή Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ), αγγλόφωνη Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ) και αγγλόφωνη Σχολή Αξιωματικών Πληροφοριών είναι οι τελευταίες εξελίξεις αυτή την εποχή στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, στο πλαίσιο αναβαθμίσεως... της παρεχόμενης στρατιωτικής εκπαιδεύσεως. Ο στόχος είναι να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα των εν λόγω σχολών και επισκέπτες σπουδαστές αξιωματικοί των τριών Κλάδων των Ε.Δ. φίλιων και συμμάχων χωρών.


Η «εξωστρέφεια» δεν είναι συνηθισμένος όρος του στρατιωτικού λεξιλογίου, αλλά τείνει να καθιερωθεί ως τέτοιος, μετά τις προαναφερθείσες ενέργειες του ΓΕΕΘΑ, τις οποίες αποκαλύπτουν σήμερα τα «Π». Σύμφωνα με ανώτατες πηγές της εφημερίδας, το ΥΠΕΘΑ αποβλέπει στα εξής: Πρώτος στόχος, η μεγαλύτερη δυνατή προσέλκυση ξένων σπουδαστών στην Ελλάδα ώστε να έρθουν σε επαφή με τις ελληνικές Ε.Δ. Ο δεύτεροςείναι η μέσω των σπουδαστών αυτών άσκηση καλώς εννοούμενης «επιρροής» προς τις φίλιες Ε.Δ., στις οποίες οι συγκεκριμένοι αξιωματικοί θα κληθούν να υπηρετήσουν σε επιτελικές ή διοικητικές θέσεις. Και ο τρίτος, όχι άμεσα «στρατιωτικός», είναι οικονομικός, αφού οι σπουδές, διάρκειας ενός ακαδημαϊκού έτους, θα πληρώνονται από τις χώρες προελεύσεως των σπουδαστών και οι στρατιωτικοί σπουδαστές θα ζουν με τις οικογένειές τους είτε στην Αθήνα είτε στη Θεσσαλονίκη.

ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας μας, μετά τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου. ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία για τη δημιουργία μιας αγγλόφωνης ΣΕΘΑ, η οποία θα λειτουργεί παράλληλα με την «ελληνόφωνη» (που βρίσκεται για δεκαετίες στο Διοικητήριο της παλαιάς Σχολής Ευελπίδων, στην Κυψέλη). Σε αυτή σήμερα φοιτούν, πραγματοποιώντας μεταπτυχιακού επιπέδου σπουδές, αξιωματικοί βαθμού αντισυνταγματάρχη και συνταγματάρχη των τριών Κλάδων των Ε.Δ. και των Σωμάτων Ασφαλείας, δημόσιοι υπάλληλοι (ΕΥΠ, ΥΠ.ΕΞ. κ.λπ.), καθώς και ξένοι σπουδαστές, γνώστες όμως της ελληνικής γλώσσας. Πλέον, με το νέο αγγλόφωνο τμήμα της, η ΣΕΘΑ θα μπορεί να έχει σπουδαστές από χώρες των Βαλκανίων, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, αλλά και της Ευρώπης, που έως τώρα δεν είχαν αυτήν τη δυνατότητα. Οι σπουδές στη ΣΕΘΑ, στο αγγλόφωνο και το ελληνόφωνο τμήμα, θα είναι διάρκειας ενός ακαδημαϊκού έτους, που πρακτικά είναι μία περίοδος περίπου εννέα μηνών.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Αντίστοιχο τμήμα σπουδών στην αγγλική γλώσσα πρόκειται να δημιουργηθεί και για την ΑΔΙΣΠΟ, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και στην οποία φοιτούν αξιωματικοί των τριών Κλάδων, βαθμού ταγματάρχη (και αντιστοίχων των άλλων Κλάδων). Στη σχολή σπουδαστές παρακολουθούν τα πρώτα τους επιτελικά μαθήματα προκειμένου να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους σε μονάδες ή σχηματισμούς στους οποίους θα υπηρετήσουν. Και στην ΑΔΙΣΠΟ οι σπουδές είναι διάρκειας περίπου εννέα μηνών. Το θέμα με την ΑΔΙΣΠΟ αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα, με την υπογραφή της σχετικής διαταγής συγκροτήσεως της.

Τέλος, η απόφαση για τη σύσταση αγγλόφωνης Σχολής Αξιωματικών Πληροφοριών (Intelligence) αποτελεί το τρίτο σκέλος αυτής της «εξωστρέφειας» του ΓΕΕΘΑ και αφορά κυρίως κατωτέρους αξιωματικούς. Πρόκειται για έναν εξαιρετικά κρίσιμο τομέα, αφού σε όλους τους Στρατούς οι αξιωματικοί αποτελούν τις κορυφές στον τομέα της... κάθε είδους ασκήσεως «επιρροής». Καλό είναι επομένως η προσπάθεια αυτή να γίνεται από τους μικρούς βαθμούς, αποτελώντας έτσι ένα είδος «επενδύσεως» για το μέλλον. Μάλλον το ΓΕΕΘΑ με την πρωτοβουλία του αυτή «βλέπει» πολύ μακριά στο μέλλον.

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 03/05/2014 – ΛΕΩΝΙΔΑΣ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗΣ - lsblaveris@gmail.com)

http://staratalogia.blogspot.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις