Β. Πούτιν: Ιστορική αποκατάσταση η επιστροφή της Κριμαίας στη Ρωσία

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Η επιστροφή της Κριμαίας στην Ρωσία αποκαθιστά την ιστορική αλήθεια, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλώντας ενώπιον χιλιάδων κατοίκων της Σεβαστούπολης, στην ουκρανική αυτή χερσόνησο που προσαρτήθηκε από την Ρωσία τον Μάρτιο, όπου νωρίτερα επιθεώρησε τον ρωσικό Στόλο της Μαύρης Θάλασσας.

"Είμαι σίγουρος ότι το έτος 2014 θα μείνει στα χρονικά ως το έτος κατά το οποίο οι λαοί που ζουν εδώ αποφάσισαν με σθεναρότητα να είναι με την Ρωσία, επιβεβαιώνοντας την πίστη τους στην ιστορική αλήθεια και στην μνήμη των προγόνων μας", δήλωσε ο Πούτιν κατά την διάρκεια των εορτασμών για την επέτειο της σοβιετικής νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
"Έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά, αλλά θα ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες, επειδή είμαστε μαζί, το οποίο σημαίνει ότι έχουμε γίνει πιο δυνατοί", πρόσθεσε.

  "Μεταχειριζόμαστε όλες τις χώρες, όλες τους λαούς με σεβασμό. Σεβόμαστε τα νόμιμα δικαιώματά τους και συμφέροντά τους. Αλλά ζητούμε επίσης όλοι να μεταχειρίζονται τα νόμιμα συμφέροντά μας, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης της ιστορικής δικαιοσύνης και του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση, με τον ίδιο τρόπο", δήλωσε ο Πούτιν στο πλήθος σε μια συναυλία στην οποία παρευρίσκεται κατά την πρώτη του επίσκεψη στην Κριμαία από την προσάρτησή της από την χώρα του.

Επιβαίνοντας σε ένα ταχύπλοο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε λίγο νωρίτερα επιθεωρήσει τα πλοία του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στο λιμάνι της Σεβαστούπολης κατά την πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Κριμαία από την προσάρτησή της από την Ρωσία τον Μάρτιο.
Ο Πούτιν, ο οποίος στεκόταν όρθιος στην γέφυρα του λευκού ταχύπλοου φορώντας ένα μαύρο αδιάβροχο και είχε δίπλα του τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, συνεχάρη μέσω ενός μεγάφωνου τα πληρώματα, τα οποία στέκονταν προσοχή, των περίπου δέκα πολεμικών πλοίων μπροστά από τα οποία πέρασε, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε η ρωσική τηλεόραση.
"Σύντροφοι, σας συγχαίρω για την 69η επέτειο της νίκης στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο", δήλωνε ο Πούτιν όταν το ταχύπλοο στο οποίο επέβαινε βρισκόταν μπροστά από κάθε πλοίο.
Το τελευταίο πλοίο που επιθεώρησε ο πρόεδρος Πούτιν ήταν το καταδρομικό "Μασκβά", η ναυαρχίδα του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.
Οι προκυμαίες του λιμανιού της Σεβαστούπολης ήταν κατάμεστες από κόσμο, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε η ρωσική τηλεόραση και με έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν στο πλήθος.
Μόλις τελείωσε η επιθεώρηση των πολεμικών πλοίων, άρχισαν υπερπτήσεις δεκάδων αεροσκαφών, μεταξύ των οποίων υπερηχητικά βομβαρδιστικά Τουπόλεφ TU-22 και καταδιωκτικά Σουχόι Su-27, τα οποία πραγματοποίησαν επιδείξεις σε σχηματισμό πάνω από την πόλη.
Ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος έφτασε σήμερα το απόγευμα στην Κριμαία, είχε παραστεί σήμερα το πρωί στην παραδοσιακή στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας.
Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε σήμερα την πρώτη αυτή επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Κριμαία από την προσάρτησή της στην Ρωσία, χαρακτηρίζοντάς την μια σκόπιμη κλιμάκωση της κρίσης μεταξύ των δύο χωρών.
"Μια τέτοια πρόκληση προσφέρει άλλη μια επιβεβαίωση ότι η Ρωσία επιδιώκει σκοπίμως την περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων στις ουκρανορωσικές σχέσεις", υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας σε σημερινή του ανακοίνωση.
Παράλληλα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν χαρακτήρισε σήμερα "ανάρμοστη" την πρώτη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Κριμαία από την προσάρτησή της στην Ρωσία.
"Πιστεύω ότι η επίσκεψή του στην Κριμαία είναι ανάρμοστη", δήλωσε ο Ράσμουσεν κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην πρωτεύουσα της Εσθονίας Ταλίν.
"Θεωρούμε ότι η προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία είναι παράνομη και δεν την αναγνωρίζουμε", πρόσθεσε ο Ράσμουσεν.
"Εξακολουθούμε να θεωρούμε την Κριμαία ουκρανικό έδαφος και όπως γνωρίζω οι ουκρανικές αρχές δεν έχουν προσκαλέσει τον Πούτιν να επισκεφθεί την Κριμαία, επομένως από αυτήν την άποψη η επίσκεψή του στην Κριμαία είναι ακατάλληλη", σημείωσε.
Ο Ράσμουσεν πρόσθεσε εξάλλου ότι δεν έχει καμία ευδιάκριτη επιβεβαίωση για την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την μεθόριο με την Ουκρανία.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας είχε αντιδράσει χθες στην δήλωση του Ράσμουσεν ότι δεν βλέπει ενδείξεις για μια απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την μεθόριο με την Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας τον ΓΓ του ΝΑΤΟ τυφλό.
Ανάλογη αντιμετώπιση είχε η κίνηση Πούτιν και από τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι το αποτέλεσμά της ενέργειας αυτής θα είναι "να αυξηθεί η ένταση" στην περιοχή.  "Δεν αποδεχόμαστε την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Μια τέτοια επίσκεψη το μόνο που θα κάνει είναι να αυξήσει τις εντάσεις", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Λόρα Λούκας Μάγκνουσον, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.
«Η Σοβιετική Ένωση έσωσε την Ευρώπη από τον φασισμό»
Στον ρόλο της Σοβιετικής Ένωσης στη νίκη κατά των Ναζί και του φασισμού αναφέρθηκε ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν, μιλώντας νωρίτερα στην τελετή της επετείου της νίκης της ΕΣΣΔ στον Β’Παγκόσμιο Πόλεμο.
Απευθυνόμενος σε στρατιώτες και βετεράνους του πολέμου οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στην Κόκκινη Πλατεία για την ετήσια στρατιωτική παρέλαση που διοργανώνεται στις 9 Μαΐου, ο Πούτιν τόνισε ότι εκείνοι που υποχρέωσαν τον φασισμό σε ήττα, δεν πρέπει ποτέ να προδοθούν.
«Η σιδερένια θέληση των Σοβιετικών έσωσε την Ευρώπη από την σκλαβιά. Η δική μας χώρα υποχρέωσε τον Ναζισμό να επιστρέψει στη φωλιά του και κατάφερε την ολοκληρωτική και τελειωτική καταστροφή του, με το τίμημα εκατομμυρίων θυμάτων και τεράστιων καταστροφών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος, σε ένα επικαιροποιημένο μήνυμα για το Κρεμλίνο, με δεδομένο ότι η Μόσχα προειδοποιεί για την άνοδο των «νεοφασιστών», όπως τους χαρακτηρίζει, στην Ουκρανία, αλλά και την αναζωπύρωση των ακροδεξιών ρευμάτων στην Ευρώπη.
http://www.kathimerini.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις