Μαχαίρι στις επικουρικές και τα εφάπαξ των ενστόλων

Μαχαίρι στις επικουρικές και τα εφάπαξ των ενστόλων
Μαχαίρι στις επικουρικές συντάξεις αλλά και στα εφάπαξ περίπου 70.000 ενστόλων μέσω της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και στα μετοχικά ταμεία των σωμάτων ασφαλείας, φέρνει το πολυνομοσχέδιο.
Πρόκειται για διατάξεις που θα τεθούν σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2015 και αναμένεται να οδηγήσουν σε σημαντικές περικοπές συντάξεων και εφάπαξ από το νέο έτος για όλους τους ενστόλους.
Περικοπές στα εφάπαξ φέρνει το νομοσχέδιο και για τους υπαλλήλους της Βουλής, καθώς και το δικό τους Επικουρικό υπάγεται από του χρόνου στη διαδικασία εφαρμογής συντελεστή βιωσιμότητας και μηδενικών ελλειμμάτων.
Παράλληλα, από τον Ιανουάριο του 2015 καταργούνται όλοι οι φόροι υπέρ τρίτων, εξέλιξη που επίσης επηρεάζει τουλάχιστον 10 επικουρικά ταμεία (όπως Νομικών, Αρτοποιών, Δημοτικών Υπαλλήλων), τα οποία θα δουν τα έσοδά τους να μειώνονται.
Αναλυτικά, με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από το νέο έτος υπάγονται υποχρεωτικά στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) τα επικουρικά ταμεία των σωμάτων ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ) και του εμπορικού ναυτικού (ΤΕΑΠΙΕΝ). Αυτό σημαίνει ότι θα διέπονται και αυτά από τις διατάξεις του ΕΤΕΑ και επομένως θα υποχρεώνονται σε περικοπές με βάση την εφαρμογή συντελεστή βιωσιμότητας και ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, που ισχύουν ήδη για όσους μισθωτούς ασφαλίζονται στο πρώτο. Η υποχρεωτική ένταξή τους στο ΕΤΕΑ αποτελούσε προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.
Επίσης, καθιερώνεται συντελεστής βιωσιμότητας και για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, καθώς και για τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού (ΜΤΣ, ΜΤΑ και ΜΤΝ), τα οποία και χορηγούν μέρισμα στους ασφαλισμένους τους. Το σκεπτικό και εδώ της εφαρμογής ρήτρας είναι να αποφεύγεται στο μέλλον η δημιουργία νέων ελλειμμάτων. Οι τεχνικές παράμετροι θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση που θα υπογραφεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Εάν το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου δεν συμμορφώνεται με τις προηγούμενες διατάξεις και δεν προσαρμόζει μέχρι την 30ή Νοεμβρίου κάθε έτους τις παροχές του ώστε να επιτυγχάνεται ετησίως μηδενικό έλλειμμα, θα παύεται.
Στην επίμαχη διάταξη προβλέπεται ότι όλοι οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και Κεντρικής Διοίκησης ή Δημοσίου ή Κράτους (σ.σ.: δηλαδή τα Ταμεία) που χορηγούν εφάπαξ παροχές, συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου Αρωγής Υπαλλήλων Βουλής, θα υπάγονται στη διαδικασία εφαρμογής συντελεστή μηδενικών ελλειμμάτων. Και σε αυτήν την περίπτωση, αν το αρμόδιο όργανο διοίκησης δεν λάβει απόφαση, θα παύεται. Η ρύθμιση ίσχυε ήδη για τα περισσότερα Ταμεία, με εξαιρέσεις τους ενστόλους και τους υπαλλήλους της Βουλής.
Προκειμένου να μειωθούν οι αναμενόμενες αντιδράσεις των ενστόλων, έχει συμπεριληφθεί στο επίμαχο άρθρο η δυνατότητα μέχρι τις 31/12/2014, και έπειτα από εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης, τα παραπάνω επικουρικά ταμεία να μετατραπούν αυτοδίκαια σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου υποχρεωτικής ασφάλισης, δηλαδή σε επαγγελματικά ταμεία.

ΦΟΡΟΙ ΥΠΕΡ ΤΡΙΤΩΝ. Τέλος, καταργούνται από την αρχή του νέου έτους τέσσερις φόροι υπέρ τρίτων, οι λεγόμενοι κοινωνικοί πόροι που χρηματοδοτούν πάνω από 10 επικουρικά ταμεία. Πρόκειται μεταξύ άλλων για το Ταμείο Πρόνοιας Δικηγόρων Αθηνών, Αρτοποιών, Κληρικών, Προσωπικού Εταιρειών Τσιμέντου, Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, ΕΥΔΑΠ, Χημικών κ.ά.
Καταργείται συγκεκριμένα ο πόρος από τα ποσά των επιβαλλόμενων σε χρήμα ποινών καθώς και τα ποσά που προκύπτουν από μετατροπές ποινών, σε ποσοστό 92%. Ο πόρος αυτός χρηματοδοτεί σήμερα το Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Ταμείων σε ποσοστό 25%, το Ταμείο Νομικών σε 4,5%, τον ΟΓΑ σε 0,25% και τον ΟΑΕΕ σε 0,25%.
Καταργείται επίσης η κράτηση 3% υπέρ του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), επί του αντιτίμου των προμηθειών, έργων ή υπηρεσιών που παρέχονται στο Δημόσιο και τις εν γένει υπηρεσίες του. Υπόχρεος για την καταβολή τής πιο πάνω κράτησης έναντι του ΜΤΠΥ ήταν ο προμηθευτής, εργολάβος, παρέχων υπηρεσίες και εκμισθωτής.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις