Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας - Πούτιν: οδηγούν τις σχέσεις μας σε αδιέξοδο


Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας - Πούτιν: οδηγούν τις σχέσεις μας σε αδιέξοδο

Οι ΗΠΑ ενίσχυσαν την Τετάρτη τις κυρώσεις τους εναντίον της Ρωσίας για τον ρόλο της στην κρίση στην Ουκρανία, περιλαμβάνοντας σε αυτές τον ρωσικό πετρελαϊκό όμιλο Rosneft, αλλά και τον αναπληρωτή πρόεδρο της Δούμας. «Οι κυρώσεις οδηγούν σε αδιέξοδο τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ» αντέδρασε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. 

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, βάσει των νέων κυρώσεων παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία της Rosneft, ενώ οι αμερικανικές εταιρείες δεν μπορούν πλέον να έχουν συναλλαγές με τον ρωσικό όμιλο. 


Η Ουάσινγκτον περιέλαβε επίσης στις κυρώσεις της την Gazprombank, την τράπεζα του ρωσικού ομίλου φυσικού αερίου Gazprom, τις αυτονομιστικές αρχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, τον αναπληρωτή πρόεδρο της ρωσικής Δούμας, τον υπουργό Κριμαϊκών Υποθέσεων, τον επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών (FSB) και έναν σύμβουλο του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. 

Εξάλλου αμερικανός αξιωματούχος επεσήμανε ότι οι νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας είναι σχεδιασμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να έχουν περιορισμένο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία, ενώ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ έχουν την ικανότητα να επεκτείνουν περαιτέρω το εύρος των κυρώσεών τους και να διευρύνουν τον κατάλογο των Ρώσων που πλήττονται από αυτές, αν το απαιτήσει η κατάσταση.

Ομπάμα: Επιπτώσεις στην στρατηγική Πούτιν

Ο Ομπάμα, σε δηλώσεις που έκανε από τον Λευκό Οίκο τα ξημερώματα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδος), τόνισε ότι οι νέες αυτές αποφάσεις δείχνουν πως υπάρχουν επιπτώσεις στην επιθετική στρατηγική του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην περιοχή. 

Η Ρωσία θα πρέπει να σταματήσει τη ροή όπλων και μαχητών στα σύνορά της με την Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. 

Ο Ομπάμα χαρακτήρισε τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ως «σημαντικές αλλά στοχευμένες», οι οποίες αποσκοπούν στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων για τις αμερικανικές επιχειρήσεις και τους συμμάχους των ΗΠΑ. 

«Τονίσαμε πως θα ήταν προτιμότερο να επιλύσουμε το θέμα αυτό μέσω της διπλωματικής οδού, ωστόσο θα πρέπει να εξετάσουμε συγκεκριμένες δράσεις και να μην μείνουμε μόνο στα λόγια», πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος. 

Προειδοποίηση Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε τα ξημερώματα της Πέμπτης ότι οι νέες κυρώσεις που αποφάσισαν να επιβάλουν οι ΗΠΑ εναντίον της Μόσχας θα οδηγήσουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε «αδιέξοδο». 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στη Βραζιλία, ο Πούτιν είπε ότι πρέπει να εξετάσει τις λεπτομέρειες των κυρώσεων ώστε να κατανοήσει πλήρως το πεδίο εφαρμογής τους. 

tanea

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις