Στη Βουλή η ρύθμιση για το μισθολογικό των ενστόλων και των δικαστών

Στη Βουλή η ρύθμιση για το μισθολογικό των ενστόλων και των δικαστών
Αθήνα
Κατατέθηκε η τροπολογία με την οποία επανακαθορίζονται οι μηνιαίες αποδοχές και κατ’ επέκταση οι συντάξεις των στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων και του ένστολου προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας (ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό Σώμα και Πυροσβεστικό Σώμα).
Με την ίδια ρύθμιση τακτοποιούνται μισθολογικές και συνταξιοδοτικές εκκρεμότητες που αφορούν στους δικαστές και στο κύριο προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (εν ενεργεία και συνταξιούχους).
Η τροπολογία κατατέθηκε (εκπρόθεσμα) στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορά σε ενσωμάτωση αποφάσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης στο ελληνικό δίκαιο.
Η συζήτηση και ψήφιση της ρύθμισης αναμένεται την Τετάρτη, καθώς η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο εισάγεται την Τρίτη στην Ολομέλεια και ολοκληρώνεται την Τετάρτη.

Βάσει της τροπολογίας, εντός του 2014 τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας θα λάβουν τα αναδρομικά για το διάστημα από 1-7-2014 έως 31-12-2014. 
Για τους δικαστικούς, η καταβολή των αναδρομικών για το ίδιο διάστημα πραγματοποιείται ήδη από την 1 Ιουλίου 2014 μέσω της αναπροσαρμογής των μισθών και των συντάξεών τους.
Από το 2015 και σε βάθος τριετίας (36 μηνιαίες ισόποσες δόσεις) θα καταβληθούν οι διαφορές μισθών και συντάξεων που ανάγονται στο χρονικό διάστημα από 1-8-2012 μέχρι 30-6-2014, απομειωμένες κατά το ήμισυ, λόγω των δημοσιονομικών περιθωρίων της χώρας.
Η χορήγηση των αναδρομικών στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας δεν συμψηφίζεται με το επίδομα των 500 ευρώ που δόθηκε πρόσφατα.
Στην τροπολογία διευκρινίζεται, επίσης, ότι οι αναπροσαρμογές των αποδοχών των ενστόλων δεν μεταβάλλουν την παύση της αναστολής ισχύος των μισθολογικών προαγωγών (από 1.8.2012) και του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας.
Όσον αφορά την αναπροσαρμογή των τρεχουσών αποδοχών και των συντάξεων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας θα ανέλθει στο 50% των αποδοχών προ των περικοπών του 2012.

Οι μέσες σταθμισμένες μηνιαίες μικτές τακτικές αποδοχές για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας θα ανέρχονται πλέον περίπου στο ποσό των 1.825 ευρώ μηνιαίως, ενώ οι μέσες σταθμισμένες μηνιαίες μικτές τακτικές αποδοχές για τους αμειβόμενους σύμφωνα με το ενιαίο μισθολόγιο ανέρχονται περίπου στο ποσό των 1.325 ευρώ.

Οι συντελεστές προσδιορισμού των βασικών μισθών κυμαίνονται από 0,32 για τον μόνιμο στρατιώτη, 0,57 για τον δεκανέα κ.λπ., 1.231 για τον αντισυνταγματάρχη, έως 2.373 για τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και 2.123 για τους Αρχηγούς των άλλων Όπλων και Σωμάτων Ασφαλείας.

Για τη διαμόρφωση των βασικών μισθών, ο μηνιαίος βασικός μισθός του ανθυπολοχαγού και αντιστοίχων ορίζεται στα 887 ευρώ.

Προσδιορίζεται το επίδομα εξομάλυνσης μισθολογικών διαφορών στο ποσό 105,86 ευρώ για όλους τους στρατιωτικούς εν γένει και αυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.

Με την τροπολογία ορίζεται το ύψος των υπόλοιπων επιδομάτων που λαμβάνουν οι στρατιωτικοί και τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας. Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Δημόσιας Τάξης και Ναυτιλίας, καθορίζεται ο χρόνος και η διαδικασία καταβολής των αναπροσαρμοσμένων αποδοχών και συντάξεων.

Αντίστοιχα ο βασικός μηνιαίος μισθός όλων των βαθμών της ιεραρχίας των δικαστικών καθορίζεται με βάση το βασικό μισθό του πρωτοδίκη και αντιστοίχων πολλαπλασιαζόμενος με συντελεστές από 0,72 για τον ειρηνοδίκη έως 2 για τον πρόεδρο του ΣτΕ, πρόεδρο και εισαγγελέα ΑΠ, πρόεδρο του ΕΣ γενικό επίτροπο της Επικρατείας του ΕΣ και γενικό επίτροπο των ΤΔΔ.

Για τη διαμόρφωση των νέων βασικών μισθών, ο μηνιαίος βασικός μισθός του πρωτοδίκη ορίζεται σε 2.067 ευρώ. Επίσης, προσδιορίζονται τα ποσά που λαμβάνουν οι δικαστικοί ως αποζημιώσεις.

Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, καθορίζεται ο χρόνος και η διαδικασία καταβολής των διαφορών αποδοχών και συντάξεων στους δικαστικούς.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις