Οι κρίσιμες αποφάσεις για τις Ε.Δ.

Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε την πρόθεση να αναθεωρήσει όλα τα εξοοπλιστικά προγράμματα

Αρκετά δύσκολες, όσο και καθοριστικές, θα είναι οι πρώτες αποφάσεις που πρέπει να λάβει η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναφορικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα. Στην ουσία τα περισσότερα από όσα... δρομολογήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι και εγκρίθηκαν από την αρμόδια υποεπιτροπή της προηγούμενης Βουλής παραμένουν σε εκκρεμότητα αφού η διαδικασία για τις σχετικές συμβάσεις είναι ακόμη στον αέρα, ήδη δε ο Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε την πρόθεση του να τα αναθεωρήσει όλα.

Υπάρχουν πράγματι θέματα που οπωσδήποτε χρήζουν αναθεωρήσεις αλλά τα περισσότερα είναι περισσότερο από αναγκαία για τη διατήρηση του αξιόμαχου των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Άλλωστε δεν αφορούν απόκτηση νέου υλικού, αλλά την υποστήριξη ή τον εκσυγχρονισμό των οπλικών συστημάτων που διαθέτουμε. Αν αυτά δεν τεθούν σε εφαρμογή ταχέως οι επιδόσεις πολλών από τα συστήματα σύντομα θα υποβαθμιστούν λόγω παλαιότητας, ανεπαρκούς υποστηρίξεως και ελλείψεως ανταλλακτικών. Παράλληλα, από τα προγράμματα αυτά εξαρτάται η επιβίωση των βασικών αμυντικών βιομηχανιών της χώρας (ΕΑΣ και ΕΑΒ) αλλά και πολλών μικρών ελληνικών επιχειρήσεων του κλάδου που λειτουργούν ως υπο-κατασκευαστές σε αυτές. Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι στα προγράμματα του περασμένου καλοκαιριού η μερίδα του λέοντος δίδεται σε αμερικανικές εταιρίες, σε σημείο που υπερβαίνει κατά πολύ την (όντως αρκετά μεγάλη) αναλογία αμερικανικών συστημάτων στο ελληνικό οπλοστάσιο.

Πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι μέρος των πιστώσεων θα αναπροσανατολιστεί προς τη Γαλλία και ειδικότερα θα διατεθεί για την υποστήριξη των μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000. Άλλωστε, αυτό είχε ζητήσει από το περασμένο καλοκαίρι το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, χωρίς όμως να εισακουστεί. Προτιμήθηκε οι πιστώσεις να διατεθούν για ήσσονος σημασίας συστήματα ή για την αναβίωση πεπαλαιωμένων και πολυδάπανων αεροπλάνων, όπως τα ναυτικής συνεργασίας Ρ-3 Orion.

Είναι γνωστό από το παρελθόν, όταν ήταν πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής για την Εξωτερική Πολιτική και την Άμυνα, ότι ο Πάνος Καμμένος έχει ιδίαν αντίληψη αλλά και συγκεκριμένες προτιμήσεις όσον αφορά τα οπλικά συστήματα. Μπορούμε να περιμένουμε λοιπόν ότι αυτή θα είναι η πρώτη του κίνηση. Όσο για τη δεύτερη, πάλι θα πρέπει να κοιτάξουμε προς τη Γαλλία, η οποία δεν έχει ξεχάσει το γεγονός ότι υπάρχει μια παλιά απόφαση του ΚΥΣΕΑ που εξουσιοδοτεί διαπραγματεύσεις με τα γαλλικά ναυπηγεία για τη νέα φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού.

Η γαλλική πλευρά έχει προεξοφλήσει ότι πρόκειται για τη φρεγάτα FREMM, η οποία όμως δεν ανταποκρίνεται ούτε κατ’ ελάχιστο στις απαιτήσεις του Ελληνικού Ναυτικού. Ίσως να είναι τυχαίο, αλλά την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από πολύ καιρό, πραγματοποιήθηκε τριήμερη συνεκπαίδευση πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού με μια γαλλική φρεγάτα και ένα αεροπλάνο ναυτικής συνεργασίας στο Μυρτώο Πέλαγος.

Πρώτο σημείο τριβής, οι αρμοδιότητες του γενικού γραμματέα

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ αποψίλωση των αρμοδιοτήτων του γενικού γραμματέα αποτελεί η πρόθεση του Πάνου Καμμένου να αλλάξει το σύστημα προμηθειών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με επαναφορά όλων των σχετικών αρμοδιοτήτων στα Γενικά Επιτελεία. Και μπορεί η προσέγγιση αυτή να είναι σωστή δεν αποκλείεται όμως να προκαλέσει τριγμούς στη σχέση των κυβερνητικών εταίρων.

Ο γενικός γραμματέας είναι ο άνθρωπος του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο και μέχρι στιγμής προΐσταται των δύο γενικών διευθύνσεων και των τριών διευθύνσεων του υπουργείου- δηλαδή της Γενικής Διευθύνσεως Πολιτικής Εθνικής Αμύνης και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΑΣ), της Γενικής Διευθύνσεως Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) και των διευθύνσεων Ανθρωπίνου Δυναμικού και Περιβάλλοντος, Οικονομικού και Στρατιωτικής και Τεχνολογικής Υποστηρίξεως. Να σημειωθεί ότι σε καμία περίπτωση ο γενικός γραμματέας δεν έχει διοικητική σχέση απέναντι στο ΓΕΕΕΘΑ και στα άλλα Γενικά Επιτελεία.

Και μπορεί η λογική -όσο και η κοινή πείρα- να δείχνει ότι η θέση ενός γενικού γραμματέα είναι περιττή στο ΥΠΕΘΑ σήμερα όμως εξυπηρετεί τις λεπτές ισορροπίες όχι μόνο μεταξύ του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου αλλά και μεταξύ ομάδων, από αυτές που συγκροτούν τον ΣΥΡΙΖΑ. Να σημειωθεί ότι με το σημερινό σύστημα η αρμοδιότητα της επιλογής και αγοράς οπλικών συστημάτων μοιράζεται ανάμεσα στις δύο γενικές διευθύνσεις. Η ΓΔΠΕΑΑΣ είναι αρμόδια για τον προγραμματισμό των εξοπλισμών και η ΓΔΑΕΕ για την υλοποίησή τους. Και οι δύο, όπως προαναφέραμε, υπάγονται στον γενικό γραμματέα.

Στο διοικητικό αυτό πλαίσιο εντάσσεται και η αμυντική βιομηχανία, όπου ήδη είδαμε την πρώτη κίνηση ομαδοποιήσεων. Ο αναπληρωτής υπουργός Κ. Ήσυχος μαζί με τον υφυπουργό Ν. Τόσκα επισκέφθηκαν το εργοστάσιο Αιγίου των ΕΑΣ. Δεν πήγαν στην έδρα της διοικήσεως της εταιρίας στον Υμηττό, αλλά στο εργοστάσιο που κυριαρχείται από τους πρώην πασόκους και όψιμους συριζαίους εργατοπατέρες, οι οποίοι τους προηγούμενους μήνες έθεταν τα μεγαλύτερα εμπόδια στην εξυγίανση των ΕΑΣ.

(ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 08/02/2015 – ΕΥΘΥΜΙΟΣ Π. ΠΕΤΡΟΥ - e.p.petrou@gmail.com)

http://staratalogia.blogspot.gr/2015/02/blog-post_88.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις