Νέο σύστημα στις κρίσεις αρχηγών ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστικής

 Μέσω βιογραφικού και... ψήφου εμπιστοσύνης
 Ένταξη μεταναστών, ομογενών ποντίων, Ρομά και πομάκων, σε ποσοστό 5% επί του συνόλου των εισακτέων στο Αστυνομικό Σώμα

Επιλογή αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. και του Πυροσβεστικού Σώματος μέσω... βιογραφικού, έπειτα από έγκριση και... ψήφο εμπιστοσύνης από διακομματική επιτροπή της Βουλής, όπως στους... αδιάφθορους, προτίθεται να καταθέσει με σχετικό νομοσχέδιο ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης. Στο μεταξύ, στην... 1η συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου της ΠΟΑΣΥ και κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, προσδιόρισε χρονικά και τις αλλαγές στα ΜΑΤ και την ενοποίηση ΔΕΛΤΑ και ΔΙ.ΑΣ., την ερχόμενη εβδομάδα, λίγο πριν από τις τακτικές κρίσεις των αξιωματικών του Σώματος. Εξέφρασε επίσης την επιδίωξή του να ενταχθούν μετανάστες, ομογενείς Πόντιοι, Ρομά και Πομάκοι, σε ποσοστό 5% επί του συνόλου των εισακτέων στο Αστυνομικό Σώμα, όπως προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις. 

«Συνέντευξη» και ψήφο εμπιστοσύνης

Σχετικά με την επιλογή του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. και Πυροσβεστικού Σώματος, όπως αποκαλύπτει ο «Ελεύθερος Τύπος», με το νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή, η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου θα προτείνει τον ανώτατο αξιωματικό, που συγκεντρώνει τα προσόντα προκειμένου να καθίσει στη θέση του αρχηγού του Σώματος. Ο αξιωματικός με το «βιογραφικό» του θα πηγαίνει στη μόνιμη Διακομματική Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου θα περνά από συνέντευξη και θα απαντά σε ερωτήσεις εκπροσώπων των κομμάτων. Στη συνέχεια θα δίνεται ή όχι ψήφος εμπιστοσύνης, με ψήφους ΝΑΙ, ΟΧΙ και ΠΑΡΩΝ, προκειμένου να γίνει ευρύτερα αποδεκτός για να καταλάβει τη συγκεκριμένη θέση.

Αν και η πρόταση του υποψήφιου αρχηγού, δύσκολα δεν θα γίνεται αποδεκτή από την διακομματική επιτροπή, το όποιο ενδεχόμενο ακόμη και ελάχιστων αρνητικών ψήφων, θα προκαλεί κάποια αναθεώρηση της επιλογής του προσώπου, επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. «Στο κάτω-κάτω θα έχουν εγκρίνει και συναποφασίσει όλα τα κόμματα για τους αρχηγούς της ΕΛ.ΑΣ. και του Πυροσβεστικού Σώματος με απόλυτη διαφάνεια και ελαχιστοποίηση της ίντριγκας» τονίζουν οι ίδιες πηγές. Κάτι ανάλογο γίνεται για την τοποθέτηση διοικητή στην ευαίσθητη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, όπου στην επιλογή των δύο τελευταίων διοικητών της, μόνο το ΚΚΕ έδωσε «παρών» λόγω ιδεολογικής αντίληψης.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα προβλέπεται, το έργο του εκάστοτε αρχηγού και της ΕΛ.ΑΣ. να υπάγεται σε Κοινοβουλευτικό Έλεγχο από την Μόνιμη  Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ή από άλλο διακομματικό όργανο όπως το Εθνικό Συμβούλιο Πολιτικής για την Ασφάλεια, που έχει προτείνει ο κ. Γιάννης Πανούσης, ύστερα από έκθεση απολογισμού που θα  υποβάλλει ο αρμόδιος υπουργός, με σκοπό τον έλεγχο και τη διαφάνεια λειτουργίας και δράσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε επίπεδο διοίκησης, εκτίμησης και εντολών.

Τι θα γίνει στις κρίσεις;

Με την παραπάνω πολιτική βούληση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Πανούση δεν αναμένονται αλλαγές στις ηγεσίες της ΕΛ.ΑΣ. και του Πυροσβεστικού Σώματος, ωστόσο κυρίαρχο λόγο θα έχει και η θέση του κυβερνώντος κόμματος, αν επιθυμεί να αλλάξει τα πρόσωπα.

Οι κρίσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στα τέλη Φεβρουαρίου, με προϋπόθεση την πορεία των... οικονομικών διαπραγματεύσεων της χώρας με τους ευρωπαίους εταίρους. Αν όλα κυλήσουν ομαλά σε αυτό το επίπεδο, και παραμείνει ο ίδιος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., θεωρείται βέβαιη η αποχώρηση τουλάχιστον τριών αντιστρατήγων του Σώματος. Το μεγάλο «παιχνίδι» όμως θα γίνει στο επίπεδο των υποστρατήγων χωρίς και πάλι να διαφαίνονται τρομακτικές αναταράξεις. Στο βαθμό του ταξίαρχου όμως αναμένεται να εξελιχθεί μεγάλη «σφαγή» με σημαντικό αριθμό αποχωρήσεων.

Εντελώς σημειολογικά στην... κοπή της πίτας της ΠΟΑΣΥ, ο πρόεδρός της κ. Φωτόπουλος απευθυνόμενος στον αναπληρωτή υπουργό κ. Γιάννη Πανούση, ανέφερε ότι περιμένει από αυτόν κρίσεις με καθόλα αξιοκρατικά κριτήρια, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της ΠΟΑΞΙΑ, κ. Γιάννη Κατσιαμάκα, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «Τις κρίσεις, θεσμικά, τις κάνει η φυσική ηγεσία του Σώματος και όχι η πολιτική». Ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ ανταπάντησε: «Μην γελιόμαστε. Η πολιτική ηγεσία δίνει την κατεύθυνση».

«Αυτονόητο» τα αναδρομικά

Στην πρώτη συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου της ΠΟΑΣΥ, ο κ. Πανούσης ανέφερε, ότι δεν εξήγγειλε στη Βουλή την επιστροφή των αναδρομικών τους γιατί τη θεωρεί δεδομένη, εξηγώντας πως «για ποιο κράτος μιλάμε αν δεν εφαρμόζονται οι δικαστικές αποφάσεις», ενώ πρόσθεσε πως έχει μιλήσει σχετικά με τον πρωθυπουργό κ. Α. Τσίπρα, τον αντιπρόεδρο κ. Δραγασάκη και τον υπουργό Εσωτερικών κ. Βούτση, ωστόσο χρειάζεται λίγος χρόνος λόγω των διαπραγματεύσεων με τους ευρωπαίους εταίρους.
 «Χρειάζομαι λίγο ''αέρα'', καθώς βρισκόμαστε σε ένα διαπραγματευτικό στάδιο των οικονομικών της χώρας. Θα ήταν ''άκυρο'' να ζητήσω τώρα λεφτά. Όταν εξομαλυνθεί η κατάσταση θα επαναφέρουμε το θέμα» φαίνεται να είπε ο κ. Πανούσης στους παρευρισκόμενους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ..

Μετανάστες στην ΕΛ.ΑΣ.

Στην ίδια συνδικαλιστική συγκέντρωση ο κ. Πανούσης εξέφρασε την πρόθεσή του για ένταξη μεταναστών, ομογενών ποντίων, Ρομά και πομάκων, σε ποσοστό 5% επί του συνόλου των εισακτέων στο Αστυνομικό Σώμα, όπως προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις εισαγωγής.

Ο αρμόδιος υπουργός, απευθυνόμενος στους αστυνομικούς, είπε πως στο πλαίσιο τηςπολυπολιτισμικότητας είναι αναγκαία η προσέγγιση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και ένταξή τους στο πλαίσιο των νόμιμων διαδικασιών, όπως ορίζονται από το Σύνταγμα, στις αστυνομικές σχολές.

Σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας θα γίνει ένας επαναπροσδιορισμός του ποσοστού  εισαγωγής τους, με τη δική του πρόταση να είναι 5% από το σύνολο των εισακτέων. Παράλληλα, ζήτησε «διαφάνεια παντού, διαφθορά πουθενά», επαναλαμβάνοντας ότι στις αποτυχίες τους θα αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη και εκείνοι στις επιτυχίες τους. Υποστήριξε επίσης, ότι η αστυνομία είναι «εύκολος στόχος», στην οποία χρεώνονται όλα τα στραβά και όχι στον «κακό δήμαρχο», ενώ επανέλαβε πως η πρόληψη και η αποτροπή θα «γεννηθεί μέσα στην κοινωνία, στα σχολεία, με πολλές συναινέσεις».

(Ε.Τ. 12/02/2015 – ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ)
http://staratalogia.blogspot.gr/2015/02/blog-post_24.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις