Τουρκία: Παίρνει τα FD-2000, απειλεί με κινεζικά εξοπλιστικά!

Το σύστημα αντιαεροπορικής αμύνης μεγάλου βεληνεκούς, το οποίο η Τουρκία διαπραγματεύεται με την Κίνα, δεν θα συνδεθεί με το ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Ισμέτ Γιλμάζ.
Ο Γιλμάζ είπε ως η σχετική αξιολόγηση έχει ολοκληρωθεί και πέραν της κινεζικής δεν έγινε καμία άλλη προσφορά στην Τουρκία. Η Τουρκία δεν έχει λάβει ακόμα την τελική της απόφαση και οι συζητήσει με τους Κινέζους συνεχίζονται, δήλωσε πάντως αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

Τούρκοι αναλυτές επισημαίνουν, πάντως, πως οι Κινέζοι έχουν καταθέσει μια ακόμα πιο δελεαστική προσφορά, σε σχέση με την αρχική του 2013. Αναφέρουν επίσης πως αν η Δύση εξακολουθεί να αντιδρά, η Τουρκία μπορεί να στραφεί προς την Κίνα, για μελλοντικά αμυντικά συμβόλαια.
«Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ και την ΕΕ δεν είναι καλές. Άρα η τουρκική στροφή προς την Κίνα μπορεί να ιδωθεί και ως αντίδραση της Τουρκίας στη Δύση», είπε ο καθηγητής γεωπολιτικής Τσελαλετίν Γιαβούζ.
Τον Σεπτέμβριο του 2013 ο, τότε, πρωθυπουργός Ερντογάν είχε ανακοινώσει πως η κινεζική εταιρεία China Precision Machinery Import and Export Corp (CPMIEC), είχε καταθέσει την καλύτερη προσφορά για την συμπαραγωγή ενός αντιαεροπορικού-αντιβαλλιστικού πυραυλικού συστήματος.
Προβλεπόταν η ανάπτυξη τεσσάρων συστοιχιών κινεζικών πυραύλων FD-2000 (εξαγωγική έκδοση του συστήματος HQ-9). Ωστόσο συμφωνία δεν υπεγράφη, με τους Τούρκους να μεταθέτουν συνεχώς την ημερομηνία. Έναν χρόνο μετά, τον Σεπτέμβριο του 2014, ο Ερντογάν είχε κάνει λόγο για προβλήματα στις διαπραγματεύσεις με τους Κινέζους.
Ωστόσο, η αλήθεια ήταν πως εν τω μεταξύ, είχε δεχτεί ισχυρές πιέσεις από τη Δύση, επί του προκειμένου ζητήματος. Ο Ερντογάν είχε πει τότε πως είχε κατατεθεί και γαλλοϊταλική πρόταση για ανάλογο σύστημα από την κοινοπραξία Eurosam, την οποία αποτελούν η ιταλική ΜΒDΑ και η γαλλική Thales.
Τώρα ο υπουργός Άμυνας επαναφέρει το θέμα. «Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί με ξένους πόρους. Η νέα, επίσημη, προσφορά έχει ληφθεί. Το εν λόγω σύστημα δεν θα συνδεθεί με το ΝΑΤΟ. Θα είναι το τουρκικό, εθνικό σύστημα άμυνας», είπε.
Άρα, για να είναι ξένη η χρηματοδότηση και δεν το σύστημα θα συνδεθεί με την αεράμυνα του ΝΑΤΟ, το πολύ-πολύ να πάρουν οι Τούρκοι την τεχνογνωσία των Κινέζων και να… βαφτίσουν τουρκικό το σύστημα. Οθωμανικές γελοιότητες, λες και όλοι οι υπόλοιποι τρώνε κουτόχορτο…

http://www.defence-point.gr/news/?p=123209

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις