Τι ζήτησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου από τους στρατηγούς που θα εκνευρίσει τους Γερμανούς

Image
Η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου έφυγε από το ΥΠΕΘΑ με μία ανθοδέσμη και πολλά συμβολικά δώρα από τους υπουργούς αλλά αυτά που την ενδιαφέρουν τα αναμένει σύντομα από τις στρατιωτικές υπηρεσίες.

Ποια είναι αυτά;

Το ένα το είπε δημόσια. Όλα τα στοιχεία τα οποία αφορούν σε ύποπτες εξοπλιστικές συμβάσεις. Η επιτροπή διερεύνησης για το χρέος που η ίδια ανακοίνωσε θα συμπεριλάβει και το τελευταίο στοιχείο για το “εξοπλιστικό πάρτυ” που έγινε και στο οποίο γερμανικές εταιρείες συμμετείχαν ενεργά. Για κάποιες απ΄ αυτές υπάρχουν αποδείξεις και αποφάσεις της γερμανικής δικαιοσύνης.

Το δεύτερο έχει να κάνει με το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Τα ιστορικά στοιχεία και ντοκουμέντα που διαθέτει στα αρχεία του ο στρατός για τις θηριωδίες των Γερμανών κατά τη διάρκεια της κατοχής θα συγκεντρωθούν και θα είναι άμεσα διαθέσιμα για την “μάχη των γερμανικών αποζημιώσεων”. Η Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού θα αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο σ΄ αυτή τη προσπάθεια .

Είναι σαφές ότι ο “ελληνογερμανικός πόλεμος” βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και σε μεγάλη ένταση.

Τα γερμανικά ΜΜΕ δίνουν μεγάλη δημοσιότητα στο θέμα των αποζημιώσεων που τέθηκε ξανά από την Αθήνα και υπενθυμίζουν συμφωνία που είχε υπογραφεί το 1990 στο Παρίσι ,σύμφωνα με την οποία -όπως ισχυρίζονται- το θέμα των αποζημιώσεων έχει κλείσει. Το θέμα είναι και θα παραμείνει ανοιχτό παρά τις προσπάθειες του Βερολίνου να πείσει ότι δεν υπάρχει καν. Κι αυτό είναι εξαιρετικά δυσάρεστο για τους Γερμανούς οι οποίοι έχουν γνώση όλων των στοιχείων και των δεδομένων.

Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων θα έχει πολλά επεισόδια. Ένα απ΄ αυτά που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι αυτό που θα “παιχτεί” στην Μόσχα στις 9 Μαίου. Εκείνη την ημέρα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στη ρωσική πρωτεύουσα με τον Πούτιν. Δεν είναι τυχαία ούτε η συνάντηση ,ούτε η ημερομηνία. Ο Πούτιν κάλεσε τον Τσίπρα την ημέρα που η Ρωσία εορτάζει -με πολύ μεγάλες εκδηλώσεις- την νίκη κατά του ναζισμού. Και δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι πρόσφατα στη Μόσχα ακούστηκαν απόψεις και προτάσεις για διεκδίκηση αποζημιώσεων από το Βερολίνο για όσα έπραξαν οι Γερμανοί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Σοβιετική Ένωση.

onalert

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις