ΠΓΔΜ: Έκτακτη σύγκληση του συμβουλίου ασφαλείας μετά την ανάφλεξη

ΠΓΔΜ: Έκτακτη σύγκληση του συμβουλίου ασφαλείας μετά την ανάφλεξη
Σκόπια
Την επομένη των συγκρούσεων μεταξύ αστυνομίας και ενόπλων στο Κουμάνοβο της ΠΓΔΜ, τα σποραδικά πυρά συνεχίζονταν να ακούγονται την Κυριακή και ο αριθμός των νεκρών αστυνομικών έχει ανέβει σε οκτώ. 
 Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος διέκοψε την επίσκεψη εργασίας που πραγματοποιούσε στη Ρωσία και επέστρεψε εσπευσμένα στα Σκόπια, συγκάλεσε για το απόγευμα το συμβούλιο ασφαλείας.

Στο συμβούλιο συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, ο πρόεδρος της Βουλής και οι υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας και Εσωτερικών.

Ο κ. Ιβάνοφ προσκάλεσε και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ, καθώς και τον αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος (DUI), Αλί Αχμέτι, όμως για την ώρα παραμένει άγνωστο αν θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση του κ. Ιβάνοφ, καθώς δεν τον αναγνωρίζουν ως πρόεδρο της χώρας.

Η αστυνομία είχε επέμβει σε αλβανόφωνη περιοχή της πόλης εναντίον ομάδας ενόπλων, ορισμένοι από τους οποίους είχαν έρθει «από το εξωτερικό», όπως λέει το υπουργείο Εσωτερικών, χωρίς να διευκρινίζει από πού.

Η υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα δήλωσε ότι, εκτός από τους νεκρούς αστυνομικούς, πάνω από 30 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των χθεσινών συγκρούσεων μεταξύ ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας και «τρομοκρατικής ένοπλης ομάδας» σε αλβανόφωνη συνοικία της πόλης Κουμάνοβo, οι οποίες διήρκεσαν πάνω από 15 ώρες. Οι τραυματίες αστυνομικοί μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο των Σκοπίων.

Σύμφωνα με πηγές του νοσοκομείου των Σκοπίων, ένας ακόμη αστυνομικός που μεταφέρθηκε βαριά τραυματισμένος υπέκυψε στη διάρκεια της νύχτας στα τραύματα του, ανεβάζοντας σε έξι τον αριθμό των νεκρών αστυνομικών (πέντε σλαβικής και ένας αλβανικής εθνικής καταγωγής).

Ο αλβανόφωνος τηλεοπτικός σταθμός των Σκοπίων «Alsat» μεταδίδει ότι κατά τις συγκρούσεις σκοτώθηκαν και πέντε μέλη της ένοπλης ομάδας.

Η υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι κάποια από τα μέλη της τρομοκρατικής ένοπλης ομάδας είναι από την ΠΓΔΜ και κάποια άλλα προέρχονται από «γειτονική χώρα», την οποία δεν κατονόμασε -οι εκτιμήσεις στα ΜΜΕ της χώρας μιλούν για το Κόσοβο.

Συμπλήρωσε ότι η ένοπλη ομάδα, τον αριθμό της οποίας δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει, είχε σκοπό να επιτεθεί σε αστυνομικά τμήματα και σε κρατικούς θεσμούς της ΠΓΔΜ.

Η ίδια ανέφερε ότι υπάρχουν θύματα και από την μεριά της ένοπλης ομάδας. Ομως ο αριθμός τους για την ώρα παραμένει αδιευκρίνιστος.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις