ΝΑΤΟ και ΕΕ ψάχνουν πώς θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον τα «μικρά πράσινα ανθρωπάκια»

ΝΑΤΟ και ΕΕ ψάχνουν πώς θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον τα «μικρά πράσινα ανθρωπάκια»
Το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ενωση συμφώνησαν την Πέμπτη να συνεργαστούν περαιτέρω για την αντιμετώπιση του «υβριδικού πολέμου», της εμπλοκής στρατευμάτων αγνώστου ταυτότητας, της προπαγάνδας και της οικονομικής πίεσης που η στρατιωτική συμμαχία υποστηρίζει ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε εναντίον της Ουκρανίας.


Ορισμένοι αναλυτές έχουν υποστηρίξει ότι η ουκρανική κρίση έδειξε πως το ΝΑΤΟ δεν ήταν έτοιμο να αντιμετωπίσει ανορθόδοξες τακτικές, όπως οι ηλεκτρονικές επιθέσεις, ο πόλεμος προπαγάνδας και η δράση ατάκτων και ειδικών δυνάμεων.

Ρωσικά στρατεύματα χωρίς διακριτικά, τα «μικρά πράσινα ανθρωπάκια» όπως είχαν αποκληθεί, διείσδυσαν στην Κριμαία πριν από την προσάρτηση της ουκρανικής περιοχής στη Μόσχα τον περασμένο χρόνο.

Ο ανώτατος διοικητής των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ, ο αμερικανός στρατηγός Φίλιπ Μπρίντλοβ, δήλωσε πως η Ουκρανία έγινε στόχος μιας ευρύτερης διπλωματικής, προπαγανδιστικής, στρατιωτικής και οικονομικής εκστρατείας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως συμφώνησαν με την Μογκερίνι «να εντείνουν την συνεργασία ΝΑΤΟ και ΕΕ στην καταπολέμηση του υβριδικού πολέμου».

Πόλεμος προπαγάνδας

«Θα διασφαλίσουμε ότι οι στρατηγικές που αναπτύσσουμε είναι συμπληρωματικές ώστε να μπορούμε να συνεργαζόμαστε ταχύτατα και αποτελεσματικά στην περίπτωση μιας υβριδικής απειλής ενάντια σε οποιοδήποτε μέλος μας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ εξετάζουν πώς θα απαντήσουν σε μια επιχείρηση αντίστοιχη με αυτήν στην Κριμαία, σε μια σύμμαχο χώρα της Βαλτικής, όπως η Εσθονία ή η Λετονία που έχει μεγάλες εθνοτικές ρωσικές μειονότητες.

Παράλληλα, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ ανησυχούν για την εσκεμμένη παραπληροφόρηση η οποία συντονίζεται από το Κρεμλίνο σχετικά με το ρόλο της Μόσχας και τους στόχους της.

Η Μογκερίνι εξετάζει το ενδεχόμενο μιας αντίδρασης από την ΕΕ, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει τηλεοπτικές μεταδόσεις στη ρώσικη γλώσσα για τις ρωσικές εθνότητες σε πρώην Σοβιετικά κράτη.

«Αντιμετωπίζουμε εξελιγμένες μορφές παραπληροφόρησης και επιχειρήσεων εξτρεμισμού. Το πιο αποτελεσματικό μας όπλο ενάντια στην παραπληροφόρηση είναι η πληροφόρηση που βασίζεται στις δημοκρατικές μας αξίες, στην ελευθερία του λόγου και στις ανοιχτές κοινωνίες», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

nea

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις