H Τουρκία ξεκίνησε ναυπήγηση των υ/β Type 214 «Pirireis»

Μπορεί η κατάσταση στην Τουρκία να εξελίσσεται από το κακό στο χειρότερο, όμως τα εξοπλιστικά της προγράμματα όχι μόνο δεν σταματούν, αλλά δεν μπορούν καν να περιμένουν, ιδίως όταν αισθάνονται «καυτή» την ανάσα μιας «αρκούδας»… Το τουρκικό Ναυτικό λοιπόν, ανακοίνωσε την έναρξη ναυπήγησης του πρώτου υποβρυχίου Type 214 «Pirireis».

Η ναυπήγηση ξεκίνησε με επίσημη τελετή στα ναυπηγεία Gölcük. Η Τουρκία είχε υπογράψει συμβόλαιο, το 2009, με τα γερμανικά ναυπηγεία Howaldtswerke-Deutsche Werft GmbH (HDW) του Κιέλου, μέλος της ThyssenKrupp Technologies και με τη βρετανική MarineForce International LLP (MFI), για την παράδοση του αναγκαίου υλικού και της τεχνογνωσίας για τη ναυπήγηση έξι υποβρυχίων Τύπου 214 στην Τουρκία.
Το σχετικό συμβόλαιο είναι ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Βάσει αυτού προβλεπόντουσαν προγράμματα αντισταθμιστικών ωφελημάτων (offset) ύψους που ανέρχεται στο 80% του συμβατικού τιμήματος, με την πλειοψηφία να οδηγεί σε απόκτηση τεχνογνωσίας και ανάληψη έργου από την τουρκική αμυντική βιομηχανία.
Προβλεπόταν επίσης, η έναρξη του προγράμματος το 2011, με παράδοση του πρώτου σκάφους το 2015. Ωστόσο. το πρόγραμμα καθυστέρησε χαρακτηριστικά να αρχίσει. Παρόλα αυτά το πρόγραμμα πλέον ξεκινά, το οποίο συνεπάγεται αντίστροφη μέτρηση για τις όποιες συνέπειες αυτό μπορεί να έχει στην ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο.

http://www.defence-point.gr/news/?p=138825

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις