Τσίπρας - Νταβούτογλου: Εμειναν στις φιλοφρονήσεις

Τσίπρας - Νταβούτογλου: Εμειναν στις φιλοφρονήσεις
Τα δυσχερή θέματα και τα ανοιχτά ζητήματα, όπως οι Πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας αποκάλεσαν τις εκκρεμότητες που σκιάζουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, παραμένουν. Ωστόσο αυτό που φάνηκε τόσο από τις χθεσινές κοινές δηλώσεις Τσίπρα - Νταβούτογλου στην Αγκυρα όσο και από τη γλώσσα του σώματός τους ήταν η βούληση και των δύο να βάλουν σε τροχιά επανεκκίνησης τις σχέσεις των δύο χωρών, αρχίζοντας από το Προσφυγικό για το οποίο αμφότεροι συμφώνησαν πως απαιτείται άμεσα πολιτική λύση.
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν απέσπασε πολλά αναχωρώντας χθες το βράδυ από την τουρκική πρωτεύουσα, εμφανίστηκε ωστόσο ικανοποιημένος από το γεγονός ότι ενώπιον του τούρκου πρωθυπουργού και σε τουρκικό έδαφος μίλησε ανοιχτά για αυξημένες παραβιάσεις του εναέριου χώρου καθώς και για μη τήρηση των κανόνων αβλαβούς διέλευσης ζητώντας «με διάλογο και ειλικρίνεια να βρεθούν λύσεις».
Η τρομοκρατία. Για το Προσφυγικό έγινε μεγάλη συζήτηση κατά τη συνάντηση Τσίπρα - Νταβούτογλου όπως και κατά το ραντεβού του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος φέρεται να σχολίασε ότι είναι ένα θέμα που δεν λύνεται με λόγια για να προσθέσει ότι «την τρομοκρατία τη γεννά η φτώχεια».
Η τουρκική πλευρά, και αυτό έγινε σαφές κατά τις διμερείς συνομιλίες που κράτησαν περισσότερο από τον προβλεπόμενο χρόνο, δεν επιθυμεί τη δημιουργία των λεγόμενων hotspots σε τουρκικό έδαφος, θέση με την οποία προσήλθε στη συνάντηση ο έλληνας Πρωθυπουργός. Οι επιφυλάξεις της συνίστανται στο ότι δεν επιθυμεί την κατηγοριοποίηση των προσφύγων, που πιστεύει ότι θα γίνει από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Παρ' όλα αυτά, η Αγκυρα φάνηκε διατεθειμένη να αρχίσει τη συζήτηση για τη διαδικασία επανεγκατάστασης των προσφύγων σε τρίτες χώρες, κάτι που σύμφωνα με διπλωματικές πηγές σημαίνει και την ταυτοποίησή τους, ενώ επιφυλάχθηκε να δει στην πορεία το θέμα της εφαρμογής των συμφωνιών επανεισδοχής τις οποίες δεν τηρεί ούτε με την ΕΕ ούτε με την Ελλάδα, συνδέοντας το θέμα με τη φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων.
Επίσης, η Τουρκία έδειξε πως επιθυμεί να ανατεθεί κεντρικός ρόλος στη Γερμανία για το Προσφυγικό καθώς ο Αχμέτ Νταβούτογλου έδειξε να αποδέχεται την πρόταση Μέρκελ για μια τριμερή Γερμανίας - Ελλάδας - Τουρκίας που θα προσπαθήσει να αναζητήσει λύσεις στην αντιμετώπιση του θέματος.

Για το συγκεκριμένο θέμα η ελληνική πλευρά διατυπώνει επιφυλάξεις καθώς δεν επιθυμεί, αφενός, να εγκαταλείψει τη γραμμή της πως πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόβλημα επομένως δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από τρία κράτη και, αφετέρου, να επιτρέψει στη Γερμανία να αντιμετωπίζει ως ισότιμες χώρες την Ελλάδα και την Τουρκία.
Επιτροπές για το Προσφυγικό ωστόσο θα συγκροτηθούν με τη συνεργασία των υπουργείων Εξωτερικών, Μετανάστευσης και του Λιμενικού με στόχο να υπάρξει μετρήσιμη μείωση των προσφυγικών ροών.

ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ. Στο τραπέζι της συζήτησης και εν μέσω προσφωνήσεων «φίλε Αλέξη» και «φίλε Αχμέτ» μπήκε το Κυπριακό, για το οποίο οι δύο Πρωθυπουργοί και κυρίως ο Αλέξης Τσίπρας διαπίστωσαν πως είναι ευκαιρία να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση. «Είμαι 41 χρονών και όλα αυτά τα χρόνια ακούω γι' αυτό» είπε ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνοντας συγκρατημένα αισιόδοξος για την επίτευξη λύσης.
Βεβαίως ο Αλέξης Τςίπρας δεν έκρυψε ότι η Ελλάδα θα σταθεί αρωγός στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, υπονοώντας ότι εφόσον η γειτονική χώρα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, υπάρχει δυνατότητα να ανοίξουν και κάποια κεφάλαια για την ένταξή της. Κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν αργότερα ότι η εκπλήρωση των υποχρεώσεων αποτελεί όρο για να προχωρήσει κάτι τέτοιο και ότι η αναφορά σχετιζόταν με το κεφάλαιο 17, που αφορά την οικονομική και νομισματική ένωση.
Στα θετικά της πρωθυπουργικής επίσκεψης στην Αγκυρα περιλαμβάνεται ο προσδιορισμός για την πραγματοποίηση του 4ου Διακυβερνητικού Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών τον ερχόμενο Φεβρουάριο, όπως και οι σχεδιασμοί για ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης - Σμύρνης και σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης - Κωνσταντινούπολης.
Στα αρνητικά της επίσκεψης ήταν η καθυστερημένη επιβεβαίωση του ραντεβού με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - η συνάντηση έλαβε χώρα γύρω στις 5 το απόγευμα - επειδή σύμφωνα με πηγές ο τούρκος πρόεδρος προσπαθούσε να βάλει εμπόδια στις συναντήσεις Τσίπρα με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι οποίες ωστόσο έγιναν αργότερα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις