Κινεζική ανακοίνωση για καινοτομία στον τομέα του stealth…

Νέο υλικό απορρόφησης των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων των αντιπάλων ραντάρ ανακάλυψαν Κινέζοι ερευνητές, οι οποίοι δηλώνουν πως μπορεί να απορροφήσει τα μικροκύματα του ραντάρ και τις υπερυψηλές συχνότητες UHF.

Τα συνήθη υλικά που έχουν αυτή τη δυνατότητα μετά την εφαρμογή τους προσδίδουν μεγάλο πάχος στην επιφάνεια εφαρμογής και κατά συνέπεια δεν μπορούσαν να εφαρμοστούν σε αεροσκάφη.
Τα σύγχρονα ραντάρ χρησιμοποιούν πολλές κεραίες εκπομπής ώστε να μπορούν να εντοπίσουν, σχηματικά έστω, αντικείμενα ακόμα και όταν υπάρχουν νεφώσεις ή ομίχλη. Χάρη στο υλικό αντιραντάρ όμως κάτι τέτοιο αποφεύγεται.
«Το προτεινόμενο υλικό είναι 10 φορές πιο λεπτό από τα υπάρχοντα», δήλωσε ο Βενχουά Σου, μέλος της κινεζικής ερευνητικής ομάδας του πανεπιστημίου Έρευνας και Τεχνολογίας του Χουζόνγκ. Η ερευνητική ομάδα περιγράφει ένα υλικό που αποτελείται από ημιαγώγιμες διόδους και πυκνωτές επί πλακέτας κυκλώματος, τοποθετημένης κάτω από χάλκινες αντιστάσεις.
Το συνολικό πάχος του υλικού με την ονομασία ΑFSS, είναι μόλις 0,04 χλστ. και σύμφωνα με τους Κινέζους προσφέρει τεράστιες δυνατότητες απορρόφησης ακτινοβολίας. Επί αυτού προσαρμόζεται κυψελοειδής μεταλλική επίστρωση και επί αυτής μεταλλική επίστρωση.
Περιέργως, οι Κινέζοι δημοσιοποίησαν την ανακάλυψή τους. Η τεχνολογία stealth θεωρήθηκε η κορυφαία τεχνολογία αιχμής που προσέδωσε στις ΗΠΑ το τεχνολογικό προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών τους, στα τέλη του περασμένου αιώνα.
Οι Αμερικανοί είχαν αρχίσει να εργάζονται σε πρωτοποριακά προγράμματα από τη δεκαετία του 1970, περιλαμβανομένης της τεχνολογίας stealth. Τo όλο πρόγραμμα του F-35 βασίζεται, για παράδειγμα, στην ικανότητα stealth του αεροσκάφους. Το 2009 υπήρξαν πληροφορίες ότι η Κίνα είχε υποκλέψει τεχνικά στοιχεία των ηλεκτρονικών συστημάτων του αμερικανικού μαχητικού. Το κινεζικό μαχητικό J-31 θυμίζει ιδιαίτερα το F-35.
Η ανακοίνωση των Κινέζων επιστημόνων δεν απαντά στο αν τελικά η τεχνολογία υποκλάπηκε, αλλά εξορισμού καθιστά σαφές ότι η Κίνα καλύπτει το έδαφος που τη χωρίζει από τις ΗΠΑ στον τομέα της τεχνολογίας…
http://www.defence-point.gr/news/?p=141333

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις