Τερμάτισε τα κοντέρ πάλι η Τουρκία στους εξοπλισμούς…

Διέπρεψε πάλι η Τουρκία στον τομέα των εξοπλισμών, δείχνοντας και έμπρακτα τις ειρηνικές της διαθέσεις, ή μάλλον την τρομακτική της ανασφάλεια, η οποία συγκαλύπτεται μέσω της επίδειξης ηγεμονικής συμπεριφοράς…
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης, το γνωστό SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute), η γειτονική μας χώρα αναδείχτηκε στον έκτο μεγαλύτερο εισαγωγέα οπλικών συστημάτων την πενταετία 2011-2015 στον κόσμο…

Η χώρα των Ερντογάν και Νταβούτογλου αντιστοιχεί στο 3,4% των παγκόσμιων εισαγωγών οπλικών συστημάτων, όπως αναφέρει η μελέτη του Ιδρύματος με τίτλο «Τάσεις στις Διεθνείς Πωλήσεις Όπλων 2015» (Trends in International Arms Transfers, 2015).
Οι υπόλοιποι… κορυφαίοι, είναι η Ινδία, η Σαουδική Αραβία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και η Αυστραλία, που όλες μαζί αντιστοιχούν στο 34% του συνόλου των εισαγωγών οπλικών συστημάτων παγκοσμίως.
Η Τουρκία απέσπασε και έναν ακόμα… «τίτλο τιμής», καθώς αναδείχθηκε στον τρίτο μεγαλύτερο εισαγωγέα οπλικών συστημάτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την ίδια περίοδο, αντιστοιχώντας συνολικά στο 6,6% των αμερικανικών εξαγωγών.
Την υποσκέλισαν οι Σαουδάραβες με τη φρενίτιδα εξοπλισμών, κι αυτοί για λόγους στρατηγικής ανασφάλειας λόγω κυρίως του Ιράν αλλά και της απειλής εσωτερικής αποσταθεροποίησης και τα ΗΑΕ, για τους ίδιους ακριβώς λόγους. Οι Σαουδάραβες ανήλθαν στο 9,7% των αμερικανικών εξαγωγών ενώ τα ΗΑΕ στο 9,1%…
Οι ΗΠΑ παρέμεινα κορυφαίος εξαγωγέας οπλικών συστημάτων καλύπτοντας το 33% της παγκόσμιας αγοράς για το διάστημα 2011-2015, σημειώνοντας αύξηση στις εξαγωγές κύριου αμυντικού υλικού 26% συγκριτικά με το διάστημα 2006-2010. Οι πελάτες τους ανήλθαν τουλάχιστον στις 96 χώρες το διάστημα 2011-2015.
Στο περιφερειακό επίπεδο, η Μέση Ανατολή παρέλαβε τον μεγαλύτερο όγκο των αμερικανικών εξαγωγών οπλικών συστημάτων, αποσπώντας ποσοστό 40% της συνολικής αγοράς. Στην Ασία και την Ωκεανία κατευθύνθηκε άλλο ένα 40% και η Ευρώπη παρέλαβε το 9,9%.

http://www.defence-point.gr/news/?p=147315

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις