Η νομοθεσία περί Ιεραρχίας στις Ένοπλες Δυνάμεις

Το 2010, ψηφίσθηκε από τη Βουλή ο νυν ισχύων νόμος περί Ιεραρχίας και Εξέλιξης
των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων (Ν.3883/2010), σε  αντικατάσταση του αντιστοίχου παλαιού του 1996 (Ν.2439/1996). 
       Στην αιτιολογική έκθεση του νέου νόμου ο συντάκτης αυτού επεξηγώντας τις νέες διατάξεις  αναφέρει ενδεικτικά:
       –  ’Μετά την ψήφιση των νέων συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων για τα στελέχη των ΕΔ, κρίθηκε αναγκαίο να προσαρμοσθεί και η σχετική διοικητική νομοθεσία, ώστε να διασφαλίζεται με αξιοκρατικά, διαφανή, τυποποιημένα και επαγγελματικά κριτήρια η υπηρεσιακή εξέλιξη των στελεχών… (σελ. 1).     
       – ‘’Στο Κεφάλαιο Γ’ (άρθρα 4-13) ρυθμίζονται οι προϋποθέσεις, οι διαδικασίες και τα κριτήρια των υπηρεσιακών μεταβολών των στελεχών των ΕΔ. Με το προτεινόμενο πλαίσιο τοποθετήσεων, μεταθέσεων, αποσπάσεων και μετατάξεων επιχειρείται να καταπολεμηθεί το προϋπάρχον καθεστώς ανασφάλειας και φαινομένων κομματικοποίησης των ΕΔ, όπως είχε διαμορφωθεί από τον ισχύοντα νόμο και των πολλαπλών τροποποιήσεών του, αλλά και να προστατευθεί η υπηρεσιακή ευρυθμία και συνοχή’’ (σελ. 2). 
      Με τον τρόπο αυτό, ο εισηγητής, εκφράζοντας τις απόψεις του κυβερνώντος κόμματος το έτος 2010, μας υπενθυμίζει ότι ο αντίστοιχος νόμος, που ψηφίσθηκε το 1996, με πρόταση του ιδίου κόμματος, είχε ως συνέπεια δυσλειτουργίες και φαινόμενα κομματικοποίησης, όπως επιγραμματικά αναφέρονται παραπάνω. Στη συνέχεια και αφού με το νέο νόμο  ‘’αποκαταστάθηκαν’’ τα κακώς κείμενα και επανήλθε  η ‘’υπηρεσιακή ευρυθμία και συνοχή’’, το επόμενο ακριβώς έτος, ήτοι το Νοέμβριο 2011 και ολίγον πριν αποχωρήσει η ίδια κυβέρνηση, έλαβαν χώρα νέες έκτακτες  κρίσεις και καρατομήθηκε η ηγεσία των ΕΔ και το μεγαλύτερο μέρος των μελών των Ανωτάτων Συμβουλίων των Κλάδων  απεχώρησε, παρά τις αγαθές προθέσεις του νομοθέτη όπως περιγράφονται στην ως άνω αιτιολογική έκθεση, γιατί έτσι (ως φαίνεται) έπρεπε… και, φυσικά, διότι η νομοθεσία, που ψηφίσθηκε ένα έτος πριν, το επέτρεπε.     
       Η αυτή ως άνω νομοθεσία, με ελάχιστες και κατά το πλείστον ήσσονος σημασίας τροποποιήσεις το 2016 [θεραπεία ορισμένων ελλείψεων και αδυναμιών στην εσωτερική λειτουργία των ΕΔ (αιτιολογική Έκθεση Ν4407/2016, σελ. 6)], εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα ή όπως λέμε η ιστορία επαναλαμβάνεται … Τα συμπεράσματα δικά σας...  

ΠΗΓΗ : www.militaire.gr   

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις