«Ενοικιάζεται» η ακίνητη περιουσία του Στρατού


 Οι πρώτες παραχωρήσεις θα ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.
 Για την ηγεσία του ΥΠΕΘΑ προτεραιότητα στον κατάλογο των αξιοποιήσεων έχει το στρατόπεδο «Στρατηγού Νικολάου Ρόκα» στη Μάνδρα Αττικής.

(άρθρο από http://staratalogia.blogspot.gr)
Η τεράστια περιουσία και τα πάμπολλα κληροδοτήματα αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ των Ενόπλων Δυ­νάμεων, επί δεκαετίες παρέμεναν αναξιοποίητα και στο έλεος των καταπατητών και των κερδοσκόπων κομματικών «φί­λων».

Μόλις από το 2005 ξεκίνησε η συστηματική κατα­γραφή της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και τώ­ρα ξεκινά η αξιοποίησή της. Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν οι νόμιμες διαδικασίες παραχώρησης (εκμίσθωσης) ακίνητων ιδιοκτησίας των Ενόπλων Δυνά­μεων με ευθύνη της νεοσυσταθείσας Υπηρεσίας Αξιο­ποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ). Στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, αναμένεται να ολοκληρωθούν οι πρώτες παραχω­ρήσεις ακινήτων. Μεταξύ αυτών είναι και το πολύπαθο Ξενοδοχείο La Mirage επί της οδού Μαρίκας Κοτοπούλη 3 στην Ομόνοια, που ανήκει στο Μετοχικό Ταμείο Αερο­πορίας και ο πρόσφατος διαγωνισμός για να βρεθεί εκμισθωτής απέβη άκαρπος.

Επίσης, αναμένεται να βρεθεί χρήστης για το διατη­ρητέο επί της οδού Πατησίων 61, που υπήρξε κατοικία της Μαρίας Κάλλας, καθώς και για τη μετατροπή του κτι­ρίου ιδιοκτησίας του ΜΤΝ στη συμβολή των οδών Ακα­δημίας και Ομήρου 19 σε ξενοδοχείο, ακίνητα που ανή­κουν διαχειριστικά στην ΥΠΑΑΠΕΔ.

Επίσης, στο ίδιο διάστημα, αναμένεται να καρποφο­ρήσουν δύο ακόμη ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί για την εκμίσθωση 5.000 τ.μ. στην οδό Κολοκοτρώνη 3-5 ιδιο­κτησίας του ΜΤΣ καθώς και για την παραχώρηση κτιρί­ου στην οδό Ξάνθου κοντά στο Σύνταγμα. Στις 9 Αυγούστου από το ΥΠΑΑΠΕΔ γίνεται ηλεκτρονικός διαγωνι­σμός για τη μίσθωση του κτιρίου στάθμευσης αυτοκινή­των επί της οδού Σινά 20 του ΜΤΝ και έχει οριστεί ως τι­μή εκκίνησης μίσθωμα 20.000 ευρώ το μήνα.

Το «φιλέτο» στη Μάνδρα

Προτεραιότητα στον κατάλογο των αξιοποιήσεων έχει το στρατόπεδο «Στρατηγού Νικολάου Ρόκα» στη Μάνδρα Αττικής, που θεωρείται «φιλέτο» και διεκδικείται από το δήμο, αλλά και επενδυτές για τη δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος, αν και έχει δείξει ενδιαφέρον μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ που θέλει να μετατρέψει το στρατόπεδο σε χώρους αποθή­κευσης. Προς αξιοποίηση είναι το στρατόπεδο «Λοχα­γού Απόστολου Ζαφείρη», στη Σύρο, που το διεκδικεί πολυεθνική επενδυτική εταιρεία. Μεγάλο είναι το επεν­δυτικό ενδιαφέρον για τα στρατιωτικά αεροδρόμια του Τυμπακίου στο Ηράκλειο Κρήτης και του Μάλεμε στα Χανιά, αλλά φαίνεται να υπάρχουν και άλλες «σκέψεις» να αξιοποιηθούν επιχειρησιακά, κατά ένα μέρος, και να παραμείνουν στο ΥΠΕΘΑ.

Επίσης σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προχωρούν οι διαδικασίες παραχώρησης εκτάσεων στρατοπέδων και ακινήτων των Ενόπλων Δυνάμεων. Επίκειται η υπογραφή συμφωνιών με τους δήμους Σύ­ρου, Σιντικής Σερρών, Πρέβεζας, Μεσολογγίου, Λάρι­σας, Καβάλας, Φαιστού, Λέσβου, Άρτας, Ιωαννιτών, Λαμιέων, Καρδίτσας, Χανίων, Ηρακλείου, αλλά και με το υπουργείο Εξωτερικών, Διεύθυνση Μεταφραστικού, το υπουργείο Μεταφορών, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, την περιφέρεια Ηρακλείου και το Επιμελη­τήριο Σερρών, προκειμένου να δοθούν ακίνητα με από­δοση 5%, προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Εκτιμάται ότι η ακίνητη περιουσία των Ενόπλων Δυ­νάμεων που σχεδιάζεται η αξιοποίησή της από την ΥΠΑ­ΑΠΕΔ, ανέρχεται στα 34,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Χρηστός Α. Καπούτσης
(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-05/08/2017)

http://staratalogia.blogspot.gr/2017/08/blog-post_76.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις