“Απελευθέρωση” της στρατιωτικής θητείας στην Ευρώπη πρότεινε ο Μακρόν!

Αποτέλεσμα εικόνας για Εμμανουέλ Μακρόν
άρθρο από militaire.gr
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν οραματίζεται τη νέα Ευρώπη με τον δικό της στρατό. Τον Ευρωστρατό,για τον οποίο τόσες φορές έχουμε ακούσει και διαβάσει.Πρότεινε μεταξύ άλλων “απελευθέρωση” της θητείας με τη δυνατότητα Ευρωπαίοι να υπηρετούν σε εθνικούς στρατών άλλων χωρών!
Ο Μακρόν στην ομιλία του με την οποία παρουσίασε το όραμά του για τη νέα Ευρώπη, επεσήμανε πως “ξεχάσαμε να προστατεύουμε την Ευρώπη”.
Ο Γάλλος πρόεδρος θέλει ευρωπαϊκό στρατό ο οποίος δεν θα στηρίζεται στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και την αμερικανική συνδρομή. Ότι έχει πει και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δηλαδή.
Όσα συμβαίνουν στον υπόλοιπο κόσμο και ιδιαίτερα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ, δεν είναι δυνατόν να αφήνουν αδιάφορη την Ευρώπη και να «εθελοτυφλεί», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που προτείνει να ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο απέναντι στις προκλήσεις που δημιουργεί ο Αμερικανός ρεπουμπλικανός πρόεδρος, όσο και στις αλλαγές που συνεπάγονται από αυτές, για ολόκληρο τον κόσμο.
Ο Μακρόν τόνισε πως η πρώτη κίνηση που πρέπει να δρομολογηθεί, είναι το θέμα της ασφάλειας. «Είναι η πρώτη μεταρρύθμιση που πρέπει να κάνουμε, καθώς η ασφάλεια είναι ό,τι πιο σημαντικό για τους λαούς μας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Μακρός πρότεινε  μια κοινή ευρωπαϊκή δέσμη για την άμυνα και μια κοινή ομάδα παρέμβασης. Αυτό θα δημιουργηθεί στις αρχές της επόμενης δεκαετίας. «Η Ευρώπη πρέπει να αναπτύξει μια κοινή στρατηγική κουλτούρα στον τομέα της άμυνας», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, προτείνοντας οι εθνικοί στρατοί των κρατών-μελών να δέχονται εθελοντικά στρατιώτες απ’ όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Η Γαλλία θα κάνει το πρώτο βήμα, ανοίγοντας τις ένοπλες δυνάμεις της στους υπόλοιπους Ευρωπαίους.
Μένει να δούμε αν το σχέδιο του Ευρωστρατού θα προχωρήσει σε πράξεις ή θα παραμείνει εξαγγελόμενο όραμα.
Τι άλλο οραματίζεται ο Μακρόν για τη νέα Ευρώπη:
•Οικονομκά: Μίλησε για κοινό προϋπολογισμό και κοινό υπουργείο Οικονομικών.
«Το νόμισμά μας είναι το πρώτο κοινό που έχουμε. Χρειαζόμαστε έναν μηχανισμό σταθεροποίησης και κοινό προϋπολογισμό»,είπε ζητώντας να ξεκινήσει η επί της ουσίας νομισματική και οικονομική Ένωση… “Η ανάπτυξη πρέπει να έρθει για όλους με τους ίδιους όρους. Οι προτάσεις που έχουμε καταθέσει για κεντρικό οικονομικό σύστημα και κοινή οικονομική πολιτική στην Ευρώπη είναι προτάσεις που πρέπει να μελετήσουμε αλλά και να προωθήσουμε. Γνωρίζω πως οι αλλαγές δεν είναι εύκολο να γίνουν και κατανοώ πως θα υπάρχουν αντιδράσεις. Οφείλουμε όμως να συζητήσουμε τις διαφορές μας και να λύσουμε μέσα σε ευσύνοπτο χρόνο τις όποιες διαφορές μας»,είπε
•Ασφάλεια: Πρότεινε τη δημιουργία ευρωπαϊκής εισαγγελίας, καθώς μόνο με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η τρομοκρατία και ο κίνδυνος για τους Ευρωπαίους πολίτες. «Η βασική μεταρρύθμιση που πρέπει να γίνει είναι αυτή των μετακινήσεων. Ζούμε σε μία περίεργη περίοδο για την Ευρώπη και τον κόσμο. Η τρομοκρατία είναι παρούσα και απειλεί τον τρόπο ζωής και τις αξίες μας. Πρέπει να επικεντρωθούμε στην εύρεση νέων τρόπων αντίδρασης. Η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει σε αυτές τις απειλές. Προτείνω τη δημιουργία ειδικής Ευρωπαϊκής Ακαδημίας κατά της τρομοκρατίας τα μέλη της οποίας θα λάβουν την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση για τν αντιμετώπιση των απειλών και την θωράκιση της ασφάλειας των πολιτών του κόσμου. 
Επίσης, πρότεινε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης για την ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, ώστε να καταρτιστούν επαγγελματικά και να αποτελέσουν παραγωγικό κομμάτι της εκάστοτε χώρας”.
•Προσφυγικό:  Οφείλουμε να δημιουργήσουμε μία νέα πολιτική για το μεταναστευτικό. Θα προτείνουμε τη δημιουργία ενός κεντρικού οργανισμού για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού στην Ευρώπη. Το ζήτημα δεν αφορά μεμονωμένες χώρες αλλά όλους μας. Οφείλουμε να στηρίξουμε τα μέλη μας που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση»,είναι η θέση Μακρόν.
http://www.militaire.gr/%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%B8%CE%AD%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B9%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%B8%CE%B7%CF%84%CE%B5%CE%AF/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις