Αλλάζει η διαδικασία κατάταξης νεοσυλλέκτων στις ΕΔ


Στον επιχειρησιακό σχεδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων συμπεριλαμβάνεται η δυνατότητα, οι νεο­σύλλεκτοι να εκπαιδεύονται στις Μονάδες όπου θα υπηρετήσουν τη στρατιωτική θητεία τους. Στο πλαί­σιο της διακλαδικότητας, αλλά και της εξοικονόμη­σης πόρων γενικότερα, το ΓΕΕΘΑ αποφάσισε τη θέ­σπιση νέας διαδικασίας κατάταξης στρατευσίμων στις ΕΔ.

Η υλοποίηση του προγράμματος στην πλήρη μορφή του θα επιφέρει και την κατάργηση των Κέν­τρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, τουλάχιστον όπως λειτουργούσαν μέχρι τώρα. Μετά την πιλοτική εφαρμογή της νέας διαδικασίας κατάταξης στρατευ­σίμων στις ΕΔ, διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα:

α) Η εφαρμογή της ήταν άμεση, καθόσον δεν απαιτείτο καμία τροποποίηση στη νομοθεσία που ισχύει για την κατάταξη των στρατευσίμων και την υγειονομική εξέτασή τους.

β) Είναι αναγκαία η τροποποίηση του σχετικού νομικού πλαισίου των μεταθέσεων των οπλιτών, με σκοπό:

1. Τη διαρκή επικαιροποίηση του Μηχανογρα­φικού Συστήματος Στρατολογίας με την καταγραφή στοιχείων κατάταξης-τοποθέτησης, σε πραγματικό χρόνο, όσων διακόπτουν ή λήγει η αναβολή τους ή προγραμματίζονται για κατάταξη για πρώτη φορά (πρωτόκλητοι).

2. Τη λειτουργία των ηλεκτρονικών φορμών συμπλήρωσης των στοιχείων των στρατευσίμων, μέ­σω των επίσημων ιστοσελίδων των Γενικών Επιτε­λείων, εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου, η συλλογή των οποίων βοηθά ακόμη και στον σχεδιασμό των μεταθέσεων των καταταγέντων.

Μετά την επιτυχή πιλοτική εφαρμογή του προ­γράμματος κατάταξης και εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων στον Στρατό Ξηράς, το πρόγραμμα θα επεκταθεί και στο Ναυτικό και στην Αεροπορία (γερμανική πατέν­τα), ενώ στις προτεραιότητες του ΓΕΕΘΑ, που έχει την ευθύνη και τον σχεδιασμό του προγράμματος, είναι:

 Ο οριστικός σχεδιασμός των Σημείων Παρου­σίασης, σε όλη την επικράτεια, σύμφωνα με τη γεω­γραφική καταγωγή και τον τόπο μετάθεσης των καταταγέντων.
 Η έγκαιρη έκδοση των διαταγών τοποθέτησης.
 Η μείωση του χρονικού διαστήματος από την κα­τάταξη έως τη μετάθεση στη Μονάδα όπου οι καταταγέντες θα κληθούν να υπηρετήσουν τη θητεία τους.
 Η άμεση στελέχωση των Μονάδων Εκστρατείας.
 Η αποφυγή άσκοπων, χρονοβόρων και κοστοβόρων μετακινήσεων από και προς τη νησιωτική Ελλάδα.
 Η ορθολογικότερη και ταχύτερη κατανομή των οπλιτών στα Σημεία Παρουσίασης και στη συνέχεια στις Μονάδες Τοποθέτησης.
 Ο περιορισμός του λειτουργικού κόστους των Σημείων Παρουσίασης αναφορικά με τα υφιστάμενα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων.

(ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-23/09/2017)



http://staratalogia.blogspot.gr/2017/09/blog-post_760.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις