Τέλος του χρόνου (και αν...) θα πάρουν οι Στρατιωτικοί και Σώματα Ασφαλείας τα αναδρομικά τους!


Τα ήξεις αφήξεις του Δ. Βίτσα για την καταβολή του υπολοίπου 50%, οι καταγγελίες της ΝΔ για αναξιοπιστία του Μαξίμου και οι επιφυλάξεις των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων για «ψεύτικες» υποσχέσεις.

Μία «κινητικότητα» χα­ρακτηρίζει τύποις μεν το θέμα της επιστροφής του υπολοίπου 50% των ανα­δρομικών των στρατιωτικών και των μελών των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά ουσιαστικών θα «δουν φως» (και αν) προς το τέλος του τρέχοντος έτους 2018 και πάντως «με­τά τη λήξη του μνημονίου», συμφώνως με σχετικές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα, γεγονός που κάνει τους αμέσως ενδιαφερόμενους να είναι πολύ επιφυλακτικοί αναφορικώς με τιs «αγαθές προθέσεις» της κυβέρνησης.

Αφορμή γι’ αυτήν την τυπική «κινητικότητα» στάθηκε η νέα ορι­στική και τελεσίδικη απόφαση της τριμελούς Επιτροπής Συμμορφώσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την αναδρομική επι­στροφή των παράνομων περικοπών στους μισθούς των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμά­των Ασφαλείας της 5ης Φεβρουά­ριου 2018.

Την επομένη, 6 Φεβρουάριου, ο ΑΝΥΕΘΑ Δ. Βίτσας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τόνισε για το θέμα: «Ο προηγούμενος νόμος έλεγε ότι θα δίνεται το 50% των αναδρομικών σε 36 δόσεις. Έτυχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να τα δώ­σει αυτά. Συγχρόνως, ο νόμος έλε­γε ότι το άλλο 50%“θα δούμε αν το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά της χώρας” Εμείς ως κυβέρνηση έχουμε πει ότι δεσμευόμαστε ότι θα δοθεί και το υπόλοιπο 50%. Στο ΥΠΕΘΑ υπολογίσαμε ότι αυτά τα χρήματα με τις προσαυξήσεις είναι γύρω στα 450.000.000-500.000.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των συνταξιούχων. Κάναμε λοι­πόν μια μελέτη για το πώς μπορού­με να το δώσουμε. Βάσει της μελέτης, μπορούμε να τα δώσουμε σε μηνιαίες δόσεις. Πιστεύω ότι από τον Οκτώβρη-Νοέμβρη θα ξεκινή­σουμε να τα δίνουμε». Άμεση ήταν η αντίδραση από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας, με κοινή δήλωση την ίδια ημέρα των αρμοδίων, τομεάρχη Άμυνας και του αναπληρωτή του, Βασίλη Κικίλια και Τάσου Δημοσχάκη, με την οποία καλούσαν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε «άμεση και πλήρη συμμόρφω­ση με τη νέα οριστική και τελεσί­δικη απόφαση της τριμελούς Επιτροπής Συμμορφώσεως του ΣτΕ... και να δεσμευθούν με σαφήνεια και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμ­μα για την αναδρομική χορήγηση του 50%. Κάθε άλλη επιλογή τους, απλά θα επιβεβαιώσει την παροιμιώδη αναξιοπιστία τους».

Για το ίδιο θέμα, στις 7 Φε­βρουάριου ο αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην υπουργός Νικήτας Κακλαμάνης κατέθεσε σχε­τική ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας και Εσωτερικών ώστε να προσδιορίσουν χρονικά πότε ακριβώς θα προχωρήσουν στην αποκα­τάσταση των μισθών των στελεχών των ΕΔ και των ΣΑ, καθώς και των αποστράτων, μετά την απόφαση δικαίωσής τους από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Μάλιστα, ο Νικήτας Κακλαμά­νης ζητάει να πληροφορηθεί συ­γκεκριμένα, αν η κυβέρνηση έχει καταρτίσει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της αμετάκλητης δικαστικής απόφασης, υπογραμμίζοντας ότι η ΝΔ είχε προβεί σε εκ νέου ρύθμιση των ειδικών μισθολογί­ων τόσο των ΕΔ όσο και των Σ.Α, που άγγιζε το 50% των μειώσεων, όταν, κατά το πρόσφατο παρελθόν, υπήρξαν ανάλογες δικαστικές αποφάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είχαν προηγηθεί συναντήσεις των προ­έδρων των Ενώσεων Αποστράτων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΑΑΣ, ΕΑΑΝ και ΕΑΑΑ) με τον πρό­εδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυ­ριάκο Μητσοτάκη, στις 26 Ιανουά­ριου, ο οποίος δεσμεύθηκε για την αναδρομική χορήγηση του υπολοί­που 50% των μειώσεων, σύμφω­να με την απόφαση του ΣτΕ και την πρόταση του Συντονιστικού Συμ­βουλίου των τριών Ενώσεων των αποστράτων αξιωματικών, και η εν συνεχεία επαφή τους με τον ΥΕΘΑ Πάνο Καμμένο, στις 29 Ιανουάρι­ου 2018.

Συμφώνως προς το ρεπορτάζ, ο υπουργός φέρεται δηλώσας ότι δεν θα επιστραφεί άμεσα αναδρο­μικά το 50% των μειώσεων και δεν θα υλοποιηθεί η απόφαση του ΣτΕ, γιατί δεν το επιτρέπουν η τρόικα και το υπουργείο Οικονομικών, θεωρώντας ότι έχει ήδη δοθεί με τον νό­μο 4307/2014. Στάση για την οποία αμέσως μετά τη συνάντηση υπήρ­ξε σχετική δήλωση του Β. Κικίλια, που κατέληγε ως εξής: «Η κοροϊδία των στελεχών των Ενόπλων Δυνά­μεων και των Σωμάτων Ασφαλεί­ας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ δεν έχει τέλος».

«ΚΕΡΑΜΙΔΑ» 500.000.000 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣτΕ

Φύλλο και φτερό κινδυνεύει να γίνει το λογιστικό «μαξιλάρι» που έχει εγγράψει το υπουργείο Οικονομικών στον Προϋπολογισμό του 2018, καθώς το τελεσίγραφο του ΣτΕ για πλήρη συμμόρφωση με τις αποφάσεις υπέρ των στελεχών ΕΔ-ΣΑ απαιτεί περίπου 500.000.000 ευρώ. Επί της ουσίας, η καταβολή αναδρομικών σε περίπου 250.000 απόστρατους και εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας απαιτεί περί τα 180.000.000 ευρώ ανά έτος από το 2012, και ο υπολογισμός που έχει γίνει ανεβάζει το συνολικό κόστος στο περίπου 0,3% του ΑΕΠ, δηλαδή στα περίπου 500.000.000 ευρώ, αν και υπάρχουν εκτιμήσεις ότι το κόστος μπορεί να αγγίξει τα 600.000.000 ευρώ. Το πρόβλημα είναι ότι στον ούτως ή άλλως εξαιρετικά δύσκολο φετινό Προϋπολογισμό, ο πήχης για το πλεόνασμα έχει τεθεί στο 3,82%, προβλέποντας ένα μαξιλάρι ασφαλείας 587.000.000 ευρώ, δηλαδή όσο και το συνολικό κόστος συμμόρφωσης στις αποφάσεις του ΣτΕ. Ακόμα κι αν η καταβολή των αναδρομικών γίνει σε δόσεις -όπως δηλαδή με τον νόμο του 2014- η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη βάσει μνημονίου να βρει και να συμφωνήσει με τους δανειστές, τα κατάλληλα αντισταθμιστικά μέτρα. Ως εκ τούτου μόνο τυχαίο δεν είναι το ότι στο υπουργείο Οικονομικών τηρούν σιγή ασυρμάτου...

Από τον ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ
(ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗΣ-11/02/2018 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

http://staratalogia.blogspot.gr/2018/02/blog-post_79.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις